Snapfiles | My SkyDrive | Chelloo | Twitter | Tweakers

A Blog of varied tips and tricks to survive the internet.

dinsdag 30 maart 2004

Lichting 83-1

Op deze pagina kan je veel info en foto's vinden over onze tijd in Libanon.

Alvast een voorproefje:

19 januari: Dutchbatt krijgt een deel van het Fifi-gebied toegewezen.

1-8 maart: De door het Israelische leger gesteunde Organisatie van het Verenigde Zuiden dwingt de bevolking in het Unifil gebied bij herhaling tot het betalen van belastingen.

17 maart: Soldaat G. van den Akker raakt ernstig gewond bij een verkeersongeval. 14 april: Soldaat R. de Wolf komt bij een ongeval op post 7-11A om het leven.

12 mei: Een Libanees en vijf Israelische militairen in burger bedreigen de bemanning van roadblock 7-24A.

12 mei: Drie Libanezen uit Yatar (post 7-11) richten bij het voormalige Nedrlandse roadbloch 7-21 H een controle post in, onder toezicht van de IDF. Het betreft hier zgn LAUI's, Lebanese Armed and Uniformed by the IDF.

25 mei: Israelische militairen bedreigen met gespannen wapens Nederlandse militairen op roadblocks 7-17, nabij de kustweg.

25 mei: Een DFF militair schiet bij post 7-13B - nabij de Haddad enclave- vlak voor de voeten van de commandat van de Alfa compagnie en de peletonscommandant van post 7-13A in de grond. De peletonscommandant raakt daarbij lichtgewond. De bemanning van de post wordt enige uren in gijzeling genomen. 26 mei: Luitenant -kolonel G.B.M.A. Schenk draagt het commando over Dutchbatt over aan Luitenant-kolonel J.C. Kosters.

6 juni: Door een noodlottig ongeval komt de 18 jarige sergeant Theo Seebregts om het leven. Bij het nemen van de veiligheidsmatregelen ging er een Uzi af waardoor hij in het hoofd werd getroffen.

18 juni: Vijf DFF'ers ontwapenen de bemanning van post 7-13B en voeren de Nederlanders mee naar een dorp in de enclave. De overvallers bezetten daarna de Nederlandse post en zetten de blauwe UNIFIL-helmen op. Een passerende Nederlandse patrouille, die onkundig is van de overval, wordt vanuit de YP-pantserwagen met het boordwapen beschoten en moet eveneens de wapens afdragen.

15 juli: Dutcbatt richt vier roadblocks in rond het voormalig roadblock 7-21 H, nu bemand door LAUI's. Reden is het tegengaan van gewapende passage van LAUI's door het Dutchbatt-gebied.

12 augustus: Op weg naar huis voor een verlofperiode is in Nederland majoor J.A. Schut overleden. Majoor Schut (48 jaar) overleed aan een hartaanval.

5 oktober: Jan Hoiting, 19-jarig dienstplichtig soldaat en boordschutter van een YP-408 zit op post 7-13B met zijn maten te praten. Een bemaningslid van het roadblock demonstreerd met zijn eigen UZI hoe een mini Uzi werkt. Hierbij gaat onverhoeds het wapen af. Twee kogels treffen de jonge Groninger in de buik. Jan Hoiting komt door dit ongeluk om het leven.

20-21 oktober: Met uitzondering van het nadetachement keren de laatste Unifillers van Dutchbatt met drie vliegtuigen tegelijk naar Nederland.

Ik heb destijds diverse malen met Jan Hoiting op post 714A en kazerne Tyre Gards op wacht gestaan. Triest.....

Bron: Veteranen.info