Deze week worden de eerste twee van zes nieuwe trajectcontrolesystemen in gebruik genomen. Bij trajectcontrole wordt de snelheid niet op één punt gemeten maar gaat het om de gemiddelde snelheid over een langere afstand. Trajectcontrole werkt in principe zeven dagen per week en 24 uur per dag. De pakkans is 100 procent. Wie te hard rijdt wordt altijd geregistreerd en krijgt automatisch een bon thuisgestuurd.
Het systeem werkt met camera's die boven de weg hangen. Daardoor is het volgens het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie minder vatbaar voor vandalisme. Het systeem functioneert sinds mei 2002 op de A13 bij Overschie, waar inmiddels nog maar 1 procent van de gebruikers te hard rijdt.
Na de A4 en de A12 volgt volgende week de N919. De Zeelandbrug en de A2 volgen naar verwachting in oktober of november. In Flevoland zal een verplaatsbaar systeem worden gebruikt. De trajecten zijn gekozen omdat er relatief veel ongelukken plaats vinden die met de snelheid te maken hebben.
Op de trajecten is al een tijdje proef gedraaid, zonder dat er bekeuringen zijn uitgedeeld. Op de A4 bleek het overtredingspercentage boven de 10 procent te liggen. Het systeem moet een aanvulling zijn op bestaande controles, zoals flitspalen en zal deze niet vervangen.