Snapfiles | My SkyDrive | Chelloo | Twitter | Tweakers

A Blog of varied tips and tricks to survive the internet.

donderdag 22 maart 2007

Vista snelheid verbeteren met ReadyBoost

Een andere techniek om de snelheid te verbeteren is ReadyBoost. Bij deze methode kan gebruik gemaakt worden van flashgeheugen, bijvoorbeeld in de vorm van een usb-stick of een geheugenkaartje. (Flashgeheugen zit bijvoorbeeld in Digitale camera's, GSM's en mp3-spelers...) Vista kan deze drive gebruiken als geheugencache, die dan als een stap tussen het snelle werkgeheugen en de trage harde schijf wordt ingezet. Flashgeheugen is zo'n tienmaal sneller dan een harde schijf en de toeganstijd is ook veel lager. Om gebruik te kunnen maken van ReadyBoost heb je wel een geheugenstick van minstens 256 MB nodig. ReadyBoost stelt echter ook eisen aan de snelheid van het flashgeheugen. Het geheugen moet een minimale doorvoersnelheid van 2.5 MB/s hebben. Windows test van tevoren automatisch of het geheugen aan die eisen voldoet. De geheugenpagina's die worden opgeslagen, worden met behulp van AES 128-bits encryptie versleuteld. Als de stick in verkeerde handen valt, is de inhoud niet te lezen!
Zoals gezegd is het minimum omvang van een ReadyBoost-geheugenstick 256 MB, maar het maximale ligt op 4 GB. Dat komt omdat Microsoft heeft gekozen in plaats van een NTFS-indeling, gebruik te maken van het oudere FAT32-bestandssysteem. 4 GB is de maximale grootte dat voor FAT32 gebruikt kan worden. Ook is het niet mogelijk om meerdere flash-apparaten in te zetten voor ReadyBoost; slechts één stick per computer wordt ondersteund.

Flasgeheugen komen we ook op andere paatsen tegen: ReadyDrive. Dit is echter de combinatie van flashgeheugen op een harde schijf. Hiermee is het mogelijk data van de harde schijf te lezen terwijl deze in rust is. Dit gaat niet alleen sneller, het scheelt ook in het verbruik van energie en dat laatste is vooral bij notebooks van belang. Volgens Microsoft-test zou dit een extra werktijd kunnen opleveren van ongeveer een halfuur. Een ander voordeel van deze technologie is dat de harde schijf minder actief hoeft te zijn, waardoor de slijtage en beschadiging afneemt. Samsung en Seagate zullen de eerste fabrikanten zijn die harde schijven met flashgeheugen op de markt zullen brengen.

bron: frihost forum