Snapfiles | My SkyDrive | Chelloo | Twitter | Tweakers

A Blog of varied tips and tricks to survive the internet.

donderdag 22 april 2004

Blauwe hap

DEN HAAG, donderdag
Omdat de koks van cateraar Martinair Food de rijstmaaltijden voor Defensie maar niet op smaak kregen, hebben de keukenmeesters van de Koninklijke Marine hun zorgvuldig bewaarde receptuur voor de vermaarde ´blauwe hap aan hen prijsgegeven.


Defensie besteedt sinds begin deze maand de catering tijdens militaire oefeningen uit aan private cateraars, waaronder de dochterfirma van de vliegtuigmaatschappij. De maaltijden voor de trainende strijdkrachten worden ter plekke opgewarmd in een mobiele keuken. Tijdens tests in Duitsland en Bosni├ź klaagden de militairen over een gebrek aan smaak en geur van de door de Martinair-koks voorgeschotelde Indische maaltijden.
Vervolgens boden de marinekoks van de verzorgingscompagnie van de Groep Operationele Eenheden in Doorn redding. De vervaardigers van de vermaarde ´blauwe hap´, zoals op alle woensdagen de rijstmaaltijden aan boord van de Nederlandse fregatten al decennia worden genoemd, gaven de Martinair-koks een spoedcursus Indisch koken. „Het bereiden van deze traditionele maaltijd is nou eenmaal niet uit een boek te leren maar vereist Fingerspitzengef├╝hl”, aldus Defensie.

Martinair verwacht niet dat na de bijlessen voor haar koks straks al haar vliegtuigpassagiers kunnen meegenieten van het marinerecept. Per opdrachtgever houden we rekening met specifieke wensen. Dat gebeurde ook met Defensie, er is geen sprake van dat we de receptuur nu ook voor andere klanten gaan gebruiken, aldus een zegsman.


Door Roy Klopper